• 29 października 2020

Papugi są członkami rzędu Psittaciformes, który obejmuje ponad 350 gatunków ptaków, w tym papużki, makaki, koguciki i kakadu, zgodnie z Zintegrowanym Systemem Informacji Taksonomicznej (ITIS). Mimo że istnieje wiele rodzajów papug, wszystkie gatunki papug mają kilka cech wspólnych. Na przykład, aby zostać sklasyfikowanym jako papuga, ptak musi mieć zakrzywiony dziób, a jego stopy muszą być zygodactylowe, co oznacza, że na każdej stopie znajdują się cztery palce u nóg, z których dwa skierowane są do przodu, a dwa do tyłu. 

Rozmiar

Ponieważ porządek papug obejmuje tak wiele różnych gatunków, rozmiary papug znacznie się różnią. Papugi mogą mieć rozmiary od około 3,5 do 40 cali (8,7 do 100 centymetrów) i ważą średnio od 2,25 do 56 uncji (64 g do 1,6 kg). Najcięższym typem papug na świecie jest kakapo, które może ważyć do 9 funtów. (4 kg). Najmniejszą papugą jest papuga pigmejska, która ma tylko około 3 cale (8 cm) wysokości i waży tylko 0,4 uncji (10 g).

Habitat 

Większość dzikich papug żyje w ciepłych rejonach półkuli południowej, choć można je znaleźć w wielu innych regionach świata, np. w północnym Meksyku. Australia, Ameryka Południowa i Środkowa mają największą różnorodność gatunków papug. 

Ale nie wszystkie papugi lubią ciepłą pogodę. Niektóre papugi lubią mieszkać w zaśnieżonym klimacie. Kilka papug zimnej pogody to papugi bordowe, gruboskórne i keas.

Dzięki kolorowym upierzeniom i umiejętności naśladowania ludzkiej mowy, papugi są bardzo popularnymi zwierzętami. Niektóre z nich uciekły swoim właścicielom i zostały wyhodowane w nietypowych miejscach. Na przykład, popularny ptak w handlu zwierzętami domowymi, papużka mnicha, pochodząca z subtropikalnej Ameryki Południowej, obecnie przebywa w Stanach Zjednoczonych po tym, jak niektóre z nich uciekły i rozmnażały się na wolności.

Przyzwyczajenia 

Większość papug to ptaki społeczne, które żyją w grupach zwanych stadami. Afrykańskie papugi szare żyją w stadach liczących od 20 do 30 ptaków.

Wiele gatunków jest monogamicznych i spędza życie tylko z jednym towarzyszem. Kolesie pracują razem, aby wychować swoje młode. Papugi w całym stadzie komunikują się ze sobą, skrzecząc i poruszając ogonowymi piórami. 

Niektóre papugi, jak kakapo, są nocne. Śpią w ciągu dnia, a w nocy szukają jedzenia.

Dieta

Papugi są wszystkożerne, co oznacza, że mogą jeść zarówno mięso jak i roślinność. Większość papug spożywa dietę, która zawiera orzechy, kwiaty, owoce, pąki, nasiona i owady. Nasiona są ich ulubionym jedzeniem. Mają silne szczęki, które pozwalają im rozrywać skorupki orzechów, aby dostać się do nasion, które znajdują się w środku. 

Keas używają swoich dłuższych dziobów do wykopywania owadów z ziemi na posiłek, a kakapo żują roślinność i piją soki.

Potomstwo

Papugi są jak większość innych ptaków i składają jaja w gnieździe. Niektóre gatunki składają jednak jaja w dziurach po drzewach, tunelach ziemnych, skalnych zagłębieniach i kopcach termitów. Papugi zazwyczaj składają dwa do ośmiu jaj na raz. Jajo papugi potrzebuje od 18 do 30 dni inkubacji, zanim się wykluje, więc rodzice na zmianę siadają na jajach. 

Papuga rodzi się tylko z cienką warstwą cienkich, chudych piór zwanych puchem. Pisklęta papugi są niewidome przez pierwsze dwa tygodnie życia. Po trzech tygodniach zaczynają rosnąć ich dorosłe pióra. Pisklę nie będzie w pełni dojrzałe przez rok do czterech lat, w zależności od gatunku.

Klasyfikacja/ekonomia 

Według Zintegrowanego Systemu Informacji Taksonomicznej (ITIS), taksonomia papug jest:

  • Królestwo: Animalia
  • Azyl: Chordata
  • Klasa: Aves
  • W porządku: Psittaciformes
  • Rodzina: Psittacidae

Rodzaje i gatunki: Ponad 60 rodzajów i ponad 350 gatunków. Gatunki, które są popularne jako zwierzęta domowe, to Ara macao (szkarłatna maca), Aratinga holochlora (zielona papuga), Myiopsitta monachus (papuga mnichów), Poicephalus senegalus (papuga senegalska), Nymphicus hollandicus (karaluch) i Cacatua alba (kogutek biały). 

Status ochronny

Wiele gatunków papug jest zagrożonych. Kakapo (Strigops habroptila) jest krytycznie zagrożoną papugą, według Kakapo Recovery Organization. Zostało ich mniej niż 150. Istnieje tylko 50 papug pomarańczowo-brzusznych (Neophema chrysogaster), znalezionych w Australii, co czyni go jednym z najbardziej zagrożonych papug na świecie. 

Żółtoogłowa Amazonka (Amazona oratrix) to kolejna zagrożona papuga, choć jest ich więcej niż kakapos czy pomarańczowo-brzuchate papugi. Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody w środowisku naturalnym pozostało 7000 żółtoogłowych Amazonek.

Inne fakty

Papugi są bardzo dobrymi mimikami i potrafią kopiować dźwięki, które słyszą w swoim otoczeniu; potrafią nawet kopiować ludzkie słowa i śmiech. Afrykańska papuga siwa (Psittacus erithacus) jest jedną z najlepszych w tym zakresie, a jedna z nich, Alex (1965-2007), została uznana za najmądrzejszą papugę świata.

Kakapo jest jednym z najdłużej żyjących ptaków na świecie; może żyć ponad 90 lat.

Kokosy mają grupę piór na głowie, którą mogą poruszać. Na pełnym wyświetlaczu pióra te przypominają mohoła. Kakaduły mogą również chować pióra tak, aby leżały płasko na głowach.

Top